Winst maken tijdens de coronacrisis

Winst maken tijdens de coronacrisis

Winst. Het is niet alleen uit te drukken in geld. Winst is de opbrengst min de kosten en kan gaan om elke vorm van voordeel. Veiligheid, een goede daad, positiviteit. Dit is hoe ik winst wil maken tijdens de coronacrisis.

‘Ze verteld met dat er kinderen zijn die school zien als veilige haven. Kinderen die zich thuis niet veilig voelen en door de coronacrisis worden getroffen op een andere manier. De onzichtbare slachtoffers.’

Het zaadje

Ik sprak met mijn moeder over de coronacrisis. We hadden het over wat er overblijft in tijden van isolatie. Hoe we liefde, aandacht en quality time op een andere manier zijn gaan waarderen in deze intelligente lockdown. Ik vertelde mijn moeder over Emma en Jess, hoe we dichter tot elkaar komen en wat een groot goed het is om Emma op te zien groeien. Hoeveel aandacht ze krijgt en hoe gelukkig ze lijkt te zijn. Mijn moeder zit in het basisonderwijs en ziet kinderen uit alle smaken van de samenleving op haar school samenkomen. Ze verteld met dat er kinderen zijn die school zien als veilige haven. Kinderen die zich thuis niet veilig voelen en door de coronacrisis worden getroffen op een andere manier. De onzichtbare slachtoffers.

‘Ik gooi wel eens wat in een collectebus maar heb mij eigenlijk nog nooit echt met een goed doel bezig gehouden. Vond altijd dat het politieagent zijn mij wel genoeg karmapunten opleverde.’

De leegte

De plekken waar je doorgaans altijd mensen kan treffen, zijn plotseling gevuld met leegte. Ik ben zeker niet de enige die het waard vind om dat vast te leggen. Ik ging op zoek naar beelden en locaties waarin dit beeld treffend is. Ik vond die plekken in de basisschool van mijn moeder, het Groenhovenbad in Gouda en op verschillende plekken in Nederland. Ook ging ik op zoek naar een manier om wat positiefs te kunnen doen tijdens deze crisis. Ik vind een fotoproject over een crisis niet een project waar je winst aan moet maken. Nu ben ik zoiezo niet echt een goede doelenmens. Ik gooi wel eens wat in een collectebus maar het mij eigenlijk nooit echt met een goed doel bezig gehouden. Ik vond altijd dat het politieagent zijn mij wel genoeg karmapunten opleverde. Toch zoemde het gesprek met mijn moeder nog in mijn hoofd rond en dus ging ik op zoek naar een goed doel om de opbrengst van mijn foto’s aan te doneren. Ik vond dat in het Crisisfonds voor kwetsbare kinderen thuis. Een crisisfonds dat eigenlijk precies is ingericht om zorg te dragen voor de groep kinderen waar ik het met mijn moeder over had. De kinderen geen veilige thuissituatie hebben en door het verplicht binnenzitten extra worden getroffen.

Een tastbare herinnering

Ik heb nog nooit zo concreet een product gemaakt met als doel het verkopen. Ik ben gaan nadenken over de vorm van het project en kwam al snel bij een boek uit. Nu denk ik dat er een hoop mensen zijn die wel interesse zouden hebben in een tastbare herinnering aan deze rare tijd. Om deze herinnering nog sterker te maken heb ik op elke pagina een datum toegevoegd waarop iets ingrijpends gebeurde. Zo is het moment dat Nederland stopte met handenschudden beschreven, maar ook het moment waarop de noodverordening voor groepsvorming van kracht ging. Het komt niet vaak voor dat een overheid zulke vergaande maatregelen moet instellen om haar eigen burgers te beschermen. Het is nog nooit voorgekomen dat dit wereldwijd en zo ingrijpend gebeurde. Een herinnering hieraan vind ik erg waardevol.

De partners

Ik heb mogen fotograferen in de Westerschool in Gouda en het Groenhovenbad in Gouda. Als dank voor het faciliteren van dit project heb ik hun genoemd in het boek. Ook heb ik financiële steun mogen ontvangen van Love by Lily en mijn vader, die dit project als fotograaf wil ondersteunen. Tot slot heb ik het boek tegen gereduceerd tarief laten drukken bij Drukland.nl.

De call to action

In marketing termen heet het de ‘call to action’: het moment waarop je een lezer overhaalt tot het kopen van je product of het klikken op een link. Nu ben ik een slechte verkoper maar ik moet je eerlijk zeggen dat ik dit een mooi project vind. Je steunt met het kopen van het boek het Crisisfonds voor veilige kinderen thuis en je hebt een mooi aandenken aan een bizarre tijd in de vorm van een softcover fotoboek. Kopen dus!