Motor-portret fotografie met Pentax K1

Motor-portret fotografie met Pentax K1

De nieuwste aanwinst in mijn cameratas is de Pentax K1 mark II. Een full-frame camera met weather sealing en een gigantisch dynamisch bereik. Ik wilde deze camera omdat ik op zoek was naar een nieuwe, allround camera die ik wil inzetten voor landschapsfotografie, voor cityscapes en portretfotografie. Deze domeinen zijn nieuw voor mij, aangezien ik een straatfotograaf ben. In deze blog neem ik je mee in mijn eerste ervaring in portretfotografie met mijn Pentax K1.

Tip: Onderaan deze blog vertel ik je wat ik heb geleerd van deze sessie!

Miguel en zijn motor

Kort na mijn dertigste verjaardag krijg ik een appje. Het is de man van mijn zus, Miguel. Hij heeft een Yamaha XSR900 met een aantal custom dingen eraan. Ondanks dat ik zelf motorrijder ben is mijn kennis heel beperkt. Ik denk meer in het kader ‘mooie motor’ of ‘hele mooie motor’. Die van Miguel is dus een ‘hele mooie motor’. Hij vraagt me of ik zin en tijd heb om binnenkort wat foto’s van hem en z’n motor te maken. Nou dat komt goed uit, want ik wil me meer gaan toeleggen op portretfotografie! Mijn nieuwe Pentax ligt te branden in mijn gear-kast dus let’s go!

Voorbereiding

Zoals Miguel weinig ervaring heeft als model, zo heb ik weinig ervaring als portretfotograaf. Dus hoe bereid je je hierop voor? Het mooie van fotografie is, dat geldt trouwens voor veel meer dingen, dat je kennis voor het grijpen ligt op internet. Een aantal video’s over portretfotografie en je hebt al snel de basis te pakken. Miguel stuurt me ondertussen een aantal foto’s van Pinterest die hij cool vindt en ik zie meteen dat ik dat wel kan, moderne- vintage editing. Voor de locatie heb ik ook wel een cool idee, namelijk het terrein van Goudasfalt, aan de rand van Gouda. We treffen elkaar die middag op de motor. Mijn Pentax K1 mark II met een 24-70 f2.8 objectief heb ik mee…

Wijd-medium-close

Een van de basisbeginselen van documentair fotograferen, is wijd-medium-smal. Je wilt wijde beelden, waarin de omgeving goed te zien is. Daarnaast wil je medium beelden, waarin het volledige onderwerp centraal staat, en dan wil je nog een paar detail-shots. Dit kunnen bijvoorbeeld portretten maar ook bepaalde onderdelen van de motor zijn. Dit principe, van buiten naar binnen, kan je ook toepassen bij bruiloften, bedrijfsfotografie, interieurfotografie, eigenlijk kan ik geen situatie verzinnen waarin dit onhandig zou zijn. Omdat bij het fotograferen van een motorrijder de omgeving erg belangrijk is, koos ik voor Goudasfalt. En vooral voor de wijde beelden, was dat een goede gok.

Medium shots

Het is trouwens niet zo dat ik alles in die volgorde heb geschoten, eerst wijd, dan medium, dan close. Natuurlijk kies je een plek en zoek je per plek de juiste composities en standpunten. Als we voor het gemak even vasthouden aan het wijd-medium-close idee, dan wil ik je ook hier graag een voorbeeld van geven. Waar de wijde beelden een beeld geven van de sfeer, de omgeving, de setting van de foto’s, daar geven de medium shots het karakter en de persoonlijkheid. Als medium shots heb ik een aantal portretten geschoten, maar ook een aantal combinaties tussen de man en zijn motor.

Close and personal

En dan kunnen natuurlijk de details niet ontbreken. De puntjes op de i. Deze beelden gebruik je als kers op de taart. Als sfeermakers voor de fijnproevers. Detailbeelden moet je niet vergeten in fotoreportages en wat mij betreft ook niet in een serie portretten. Miquel wil zijn foto’s gebruiken voor social media maar ook voor magazines, publicaties en ander werk is het werk aanvullen met details, het verschil tussen het laten zien en het laten voelen. Achteraf had ik meer van deze beelden willen maken want in de serie maken deze het beeld echt af.

Wat ging er goed?

Ik weet niet hoe jij het ziet, maar wat mij betreft zijn de beelden heel erg mooi geworden. De omgeving, het enthousiasme van Miquel, het weer, alles zat mee. Het is een resultaat om trots op te zijn.

Wat ging er niet goed?

De volgende keer zou ik meer close-ups shots maken. Ook zou ik graag een 70-200 objectief willen aanvullen in mijn cameratas om nog meer in het onderwerp te kunnen duiken.

Wat kan jij leren van deze blog?

Het is een terugkerende kreet in mijn leven: To begin, begin. Oftewel als je wilt beginnen met iets, dan kan je dat alleen maar doen door ook echt te beginnen. Het begin is namelijk wanneer de uitvoering begint!

Daarnaast is het belangrijk om basisprincipes van fotografie goed onder de knie te krijgen. Als je de belichtingsdriehoek juist weet toe te passen en het licht goed weet te gebruiken, komt de rest vanzelf. Als je dat combineert met handig nabewerken (in je eigen stijl) en een model en omgeving die geschikt zijn, dan kom je er wel!

Niels de Kemp is politieagent en YouTuber. Online neemt hij je mee op zijn fotografie avonturen in zowel het Engels als het Nederlands. Hou de socials in de gaten voor meer creatieve informatieve content!

www.youtube.com/dewereldvanniels