Het is zover! Na lang twijfelen en overwegingen heb ik geïnvesteerd in podcast gear en afgelopen week heb ik de eerste podcast opgenomen. Te gast: Wildlife fotograaf Mike Muizebelt. Deze blog gaat echter niet over de podcast met Mike, maar over de setup op mijn zolderkamer en over de tactiek waarmee ik een goede podcast wil gaan opzetten. Let’s go!

De Gear

Ik ben zo’n jongen die het liefst van alles het beste heeft, maar helaas heb ik maar een beperkt budget. Het is dus ook voor mij zoeken naar de ideale balans tussen enerzijds de gewenste kwaliteit, anderzijds acceptabele kosten. Bij een podcast draait het natuurlijk om het geluid, echter mijn podcast bestaat uit video en geluid. Extra lasten dus! Voor video gebruik ik de spullen die ik al heb: Mijn oude canon camera als main-camera. Een camcorder voor de close-up van mijn gast, en een GoPro in de bovenhoek om een overzicht te geven van de grappige kamer waarin we zitten.

Voor het geluid heb ik een Rodecaster Pro gekocht met twee podmics. Deze apparatuur heb ik ook op mijn werk, waar ik ook ga podcasten, dus ik weet hoe goed de Rode kit is.

Camerahoeken

De kamer waar ik de podcast opneem heeft een schuin dak. Dit maakt het lastig om een rustig en overzichtelijk beeld te creëren. Ik gebruik deze kamer ook om mijn YouTube-video’s op te nemen en hou de eerste camerahoek hetzelfde als tijdens het opnemen van mijn video’s. Mijn bureau draai ik een kwartslag waardoor ik samen met mijn gast wat meer naar de muur zit. De tweede camerahoek is wat meer zijwaarts geplaatst en filmt mijn gast. De derde camera is een GoPro die hoog in de kamer is geplaatst, in de hoop een grappig en interessant extra beeld te verzorgen.

Camera 1

Camera 2
GoPro

De Gasten

De opnamelocatie is bij mij thuis. Ik wil alleen mensen bij mij over de vloer hebben die ik persoonlijk ken, dus de gasten zijn vooralsnog mensen uit mijn directe omgeving. Gelukkig heb ik veel fotografen en creatieven in mijn netwerk, dus ik heb prima voorraad aan gesprekspartners. Ik heb mij voorgenomen om mensen uit te nodigen die een verhaal te vertellen hebben wat ik interessant vind, dus dat zijn niet alleen fotografen maar kunnen ook mensen zijn uit een hele andere wereld. De droom is om ooit een externe locatie te hebben zodat ik mijn gastenlijst kan uitbreiden.

Onderscheidend vermogen

Bij alles wat je maakt of verkoopt, moet je je afvragen: Hoe onderscheid ik mij van de rest? In mijn podcast probeer ik dat op twee manieren. Als eerste het feit dat de podcast niet alleen te beluisteren is, maar ook te bekijken. Als tweede plaats ik niet alleen de podcast online, maar knip ik ook stukjes uit de podcast die ik als losse video plaats. Zo heb je dus meer materiaal uit 1 podcast te halen en kan je door middel van teasers meer mensen bereiken.

Trial and error

Ik schrijf dit vlak voordat mijn eerste podcast online gaat. Het is dus niet zo dat ik vanuit ervaring kan spreken over wat een podcast goed maakt. Mijn lijfspreuk blijft van toepassing: To begin, begin. Het zal in de uitvoering zijn waar ik leer wat werkt en wat niet werkt, en gaandeweg zal ik bijschaven en bijsturen. Check vooral mijn YouTube-kanaal waarop mijn podcast te beluisteren en te bekijken is!

KLIK HIER VOOR DE PODCAST